Znanstvenici otkrili osam tisuća godina staro naselje: Posebno ih je šokirao neobičan prizor na rubu sela

Znanstvenici su nedavno utvrdili starost najstarijeg poznatog fortificiranog naselja izgrađenog od strane ljudi, i bili su iznenađeni identitetom njegovih graditelja.

Fortifikacije su prvi put otkrivene blizu rijeke Amnya u Zapadnoj Sibiru još 1987. godine, ali tek nedavna radiokarbonska analiza otkrila je njihovu pravu starost.

Testiranja su otkrila da je kuća u jami na lokalitetu, koja je nekada bila zaštićena rovom, najvjerojatnije izgrađena u posljednjem stoljeću sedmog tisućljeća prije Krista.

Video pogledajte ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=n14WNMC9LRc

Bili su napredniji

Drugim riječima, ima otprilike 8.000 godina. Kasnije, tijekom šestog tisućljeća prije Krista, na lokalitetu su izgrađena još dva rova, zajedno s nekoliko zgrada, nasipa i ograda, izvještava Science Alert.

Najznačajnija stvar kod ovih otkrića jest da su izazvala izazov stručnjacima u vezi s onim što su naši preci bili sposobni stvoriti.

Dok se pretpostavljalo da su prva trajna naselja s obrambenim strukturama gradile zajednice poljoprivrednika iz doba kamenog doba, lokaliteti Amnya pokazuju da to nije bio slučaj.

Međunarodni tim arheologa zaključio je da su iza ovih drevnih građevina stajale skupine lovaca-sakupljača, dokazujući da su ovi skupljači bili napredniji nego što im se obično priznaje.

“Naša nova istraživanja otkrivaju da su stanovnici Zapadne Sibira živjeli sofisticiranim načinom života temeljenim na obilnim resursima tajge (močvarne šume)”, izjavila je Tanja Schreiber, jedna od istraživačica iza otkrića. Pretpovijesni stanovnici rijeke Amnya koristili su se bogatim ekosustavom s obiljem ribe, ptica, losova i sobova za lov.

Video pogledajte ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=qNEdCngIeyk

Utvrđeni objekti

Jednom kad su naučili kako skladištiti ove resurse – izrađujući složeno ukrašene lončare predmete kako bi ih sačuvali – morali su shvatiti da su mete za pljačkaše, pa su izgradili obrane kako bi ih zaštitili, sugerirali su Schreiber i njezini kolege u radu o svojim otkrićima.

10 utvrđenih lokaliteta iz doba kamenog doba, s kućama u jamama okruženim zemljanim zidovima, ali nijedan nije star koliko prvi lokalitet Amnya. Do sada, jedini slični lokaliteti koje poznajemo pojavili su se stoljećima kasnije, nakon pojave poljoprivrede.

Međutim, ovo otkriće pobija pretpostavku da su poljoprivreda i stočarstvo bili preduvjeti za uspostavu kompleksnih društava. Amnya, zajedno s drugim primjerima – uključujući megalit Göbekli Tepe izgrađen u današnjoj Turskoj prije oko 11.000 godina – sugeriraju da se društva nisu razvijala od jednostavnih do složenih na tako linearan način.

“Nalazi ističu raznolikost putanja koje su dovele do razvoja kompleksnih društvenih organizacija”, napisao je Japhet Johnstone s Slobodnog sveučilišta u Berlinu u članku o ovom značajnom istraživanju.

“Također ističu značaj lokalnih uvjeta okoline u oblikovanju putanja ljudskih društava.” Drugim riječima, moramo preispitati našu sliku ranih lovaca-sakupljača i dati im priznanje koje zaslužuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *